Закон за горивата пленарна зала гласуване

По – евтин бензин и дизел, кога падат цените?

По – евтин бензин и дизел. Тенденцията до края на годината е петролните цени да се успокоят, дори да спадат.

„Би следвало с лек времеви лак цените на горивата да се успокоят до две седмици, дори да започнат да падат чувствително.

Би следвало на бензиностанциите цените да намалеят – не съществено, но донякъде би следвало да се върнат на един по-предишен порядък възможно е дори до 2.65 лв. да се върнат“

, заяви гл. ас. Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара и преподавател в Университета за национално и световно стопанство пред Фокус.

Ако се следи динамиката на цената на газта на международните борси – основно на Холандската, реалното увеличение би трябвало да бъде с около 25%, допълни той.

По думите му поисканото от „Булгаргаз“ поскъпване с 58% на природния газ през април е индикативно искане, което се прави в първата десетдневка на всеки месец.

„В последствие има поне още едно такова искане с корекция в цената според движението в цените на международните борси.

Основно се взима цената на Холандската, но и на още две борси.

Ако се следи динамиката на цената на газта на международните борси – основно на Холандската, реалното увеличение би трябвало да бъде с около 25%. С толкова е оправдано.

Вероятно в края на месеца искането няма да бъде по-голямо, според мен.

Не е оправдано да бъде по-голямо от около 25%.

Цената падна и искане от 58% определено не е оправдано да бъде направено.

25% не е толкова малко увеличение, но не е толкова стряскащо, колкото е почти 60% увеличение“, обясни още Щерьо Ножаров.

Той посочи, че цената на природния газ ще остане стабилна и устойчива с лека тенденция за повишение.

„Тенденцията с цените на природния газ може да бъде проследена до края на годината на база на фючърсите, които са на международните борси.

До края на годината не се очаква рязък спад на цената, но не се очаква и рязко повишение.

В този смисъл цената ще остане стабилна и устойчива с много лека тенденция на повишение – в порядъка на 10-15% са фючърсите на международните борси.

Това означава, че ако не се случи някакво изненадващо, кризисно, шоково събитие – например войната в Украйна, едва ли ще има рязка промяна на цените на газа.

 

- реклама -