Евгений Рилов
Снимка: swimswam.com

Олимпийски шампион загуби спонсор заради Путин

Плувецът Евгений Рилов, олимпийски шампион от Токио, загуби спонсорския си договор със Speedo. Причината е публична подкрепа към Владимир Путин и войната в Украйна. Компанията за екипировка Speedo съобщи вестта късно снощи.

Рилов взе титли на 100 и 200 м гръб в Токио, а освен това добави сребро в щафетата на 4×200 м. Той има и бронз от Рио на 200 м гръб.

Той е бил на стадион „Лужники“ през миналата седмица, в което се отбелязаха осем години от анексирането на Крим и беше подкрепена инвазията в Украйна. Плувецът се появи с още редица руски спортисти. На дрехите на всички беше и види буквата Z. Рилов е сержант от полицията в Лобня, Московска област.

„Заради присъствието му на стадион „Лужники“ Speedo прекрати спонсорството на Евгений Рилов с незабавен ефект. Ние осъждаме войната в Украйна и сме солидарни с хората на Украйна. Неплатените суми ще бъдат дарени на Агенцията за бежанците на ООН“, се казва в съобщението на Speedo.

Засега Рилов няма да претърпи санкции от Международната федерация по плуване (FINA). FINA обаче съобщи, че разследва случая.

Освен Рилов на „Лужники“ бяха още редица именити спортисти от Русия. Сред тях ски бегачът Александър Болшунов, също олимпийски шампион, гимнастичките Арина и Дина Аверина, фигуристката Евгения Тарасова и др.

- реклама -