био ТЕЦ

Пловдивско село се жалва от екокатастрофа заради био ТЕЦ

Най-голямото пловдивско село – Труд алармира, че е пред екокатастрофа. Жителите му са изпратили обръщение до отговорните институции с искане за спиране на функциониращата в селото Централа за производство на електро и топлоенергия от биомаса.

Тормозят денонощно с шум и миризма

Жителите на селото, което се намира само на 4 километра от Пловдив денонощно били тормозени от Централата, която нямала почивен ден.

„Вибрациите и шумът са осезаеми в малките часове на денонощието, трафикът е денонощен. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад, по улицата се изпускат боклуци. Смрадтта се е пропила в дрехите и кожите ни!„, оплакват се в обръщението си хората от село Труд.

Те твърдят, че при изграждането на био ТЕЦ-а, инвеститора им обещал да работят без шум и миризми, 50 работни места, както и по-хубава и нова инфраструктура. „Всичко това се оказа лъжа. Истината вече втора година ни буди нощем с миризми, шум и вибрации.“

В селото живеят 4 500 души, които твърдят, че съвсем скоро освен преработваните сега силажи и оборски тор в еко централата ще правят ток от вкиснати плодове и зеленчуци и животински трупове.

Държавата: Няма проблем

Няколко проверки, направени миналата година по жалби на жители на село Труд, са приключили със заключението, че по документи всичко е изрядно. В същото време, твърдят от Инициативния комитет, смрадта е нетърпима- тежка, задушлива, постоянна.

В близките дни в селото ще се проведе и протестно шествие.

- реклама -