Пловдивски шофьор съди прокуратурата, шест месеца живял в истински кошмар

Пловдивски шофьор съди прокуратурата, шест месеца живял в истински кошмар. Шофьор от пловдивско село заведе иск срещу Прокуратурата след като доказа, че в кръвта му няма дрога и не е престъпник.

Мъжът, който работи като строител,

иска от държавното обвинение да му платят 3000 лв. обезщетение за преживяното в рамките на половин година.

Той бил спрян за полицейска проверка в град Карлово.  Служителите на реда го тествали за алкохол и наркотични вещества.

Тестът за алкохол бил отрицателен.

Тестът за наркотици, обаче, отчел наличието на наркотично вещество – амфетамин. Шофьорът не приел показанията на техническото средство и поискал кръвна проба.

Срещу него било образувано досъдебно производство, като същото в последствие било прекратено, но шест месеца след полицейската проверка.

Шофьорът твърди, че в продължение

на половин година бил с клеймото наркоман и престъпник, вследствие на повдигнатото му обвинение. Отнето му било свидетелството за управление. Поради липсата на
автобусен транспорт от населеното му място до общинския център, това затруднило начина му на живот.

Предвид това, че живеел в малко населено място

и всички се познавали, а новините се движели със скоростта на светлината, понасял не веднъж обиди, говорене зад гърба, чувал подмятания, слагани му били епитети и други. Всичко това довело до нарушен сън, необходимост от приемане на медикаменти, главоболие, наложило се е дори да се премести в друго населено място, за да търси работа.

Същият бил в изолация от близки и приятели,

което довело да затварянето му в себе си. Всичко това било в целия период от 6 месеца, в който обвинението срещу него бил факт. Сочи, че много трудно веднъж, когато е сложен етикет и то в малко консервативно общество, каквото е това в селото му. отново може да си върне уважението и доверието на хората. Задържането, снемането на отпечатъци,

отношението на полицейските служители

и съселяните към него оставили дълбока диря в неговото съзнание. И до днес този неприятен етап от живота му носи своя негативизъм и отпечатък.

Затова поискал съдът да постанови решение, с което да осъди прокуратурата да му плати обезщетение в размер на 3000 лв. за вреди в резултат на повдигнатото му незаконно обвинение. Магистратите в Карлово, обаче, го порязали.

„Съдът приема, че от страна на ищеца не

се доказа по образуваното наказателно производство същият да е имал качеството на обвиняем. Фактът, че е било образувано досъдебно производство, започнало като бързо за управление на МПС след употреба на наркотични вещества не означава, че спрямо ищеца е упражнена наказателно правна репресия.

Срещу него не са били извършвани

процесуални действия, осъществяващи принуда по смисъла на НПК, същият не е привличан в качеството на обвиняем, спрямо него не е била вземана мярка за неотклонение. Действията по процесуална принуда –

задържане в поделенията на МВР за 24 часа

и временно отнемане на свидетелството за управление на МПС не съставляват процесуални действия, осъществени в рамките на наказателното производство. Касае се за действия, извършени от административен орган, по административен ред“, мотивират се магистратите и

- реклама -