Пловдивчани почетоха днес 140 години от Освобождението на града (СНИМКИ)

С полагане на венци и цветя пред паметника на Капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина, пловдивчани почетоха 140-та годишнина от Освобождението на града от османско робство.

На тържествената церемония присъстваха Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, бриг.ген. Явор Матеев, народни представители, представители на общинската администрация и на Областната администрация, кметовете на райони на град Пловдив, общински съветници, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, ветерани, медии и граждани.

Слово по повод годишнината и героичните събития от 1878 година произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев.

Водещ на тържеството бе Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участваха почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите  за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Официалното честване започна с възстановка на Комитет „Родолюбие“. Членовете на патриотичната организация представиха „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, включващи моменти от защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго и посрещането на Генерал Гурко.

След церемонията на паметника в Музейния център за съвременна история на РИМ – Пловдив бе открита изложбата „Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов“.

Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален парк -музей „Шипка-Бузлуджа“. Тя показва снимки, униформи, вещи и оръжия на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си.

Изложбата беше  открита с изпълнения на Девическа хорова формация „Евмолпея“, с диригент Рада Славинска и слова от двамата директори – д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей Пловдив.

 

- реклама -