Пловдив ще бъде във фокуса на бизнеса, политиците и дипломатите на европейско ниво през юни

Пловдив ще бъде във фокуса на бизнеса, политиците и дипломатите на европейско ниво през юни. Тогава в града под тепетата ще се обсъждат теми за развитието на областта, региона и Стария континент. Над 60 лектори ще дискутират важните въпроси от деня и бъдещето.

На 21 и 22 юни ще се проведе Икономически форум Пловдив.

Събитието е първо по рода и мащабите си за България, а градът под тепетата умишлено е предпочетен пред столицата. Това разказа на пресконференция идейният основател на форума Симеон Цомокос. Заедно с кмета Иван Тотев и програмния директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов, той презентира уникалния за страната ни проект.

Пловдив е избран за домакин на събитието заради хилядолетната си история и бързото си развитие. Общината, която е прегърнала идеята впоследствие, не е канила Цомокос да организира форума, което говори за това, че градът почва да получава добри оценки. Върху това наблегна кметът Иван Тотев, подкрепен от гръцкия предприемач.
Първи потвърдил участието си премиерът Бойко Борисов. Той подкрепил идеята още по време на срещата си с Цомокос на организирания от него Делфийски форум миналата година.

Темите, върху които ще се фокусират разговорите в пленарните и панелните срещи, ще са на три нива – икономика на България, на Балканския регион и на Европа. Гости на форума ще са министър Лиляна Павлова, Софи Маклулин – представител на президентския екип на Еманюел Макрон, д-р Аруп Банерджи – директор в Световната банка, отговарящ за операциите в Европейския съюз, Европа и Централна Азия, Андреас Бейкос – който е шеф на българския офис на Европейската инвестиционна банка. Сред лекторите са дипломати, политици и представители на бизнеса от цяла Европа.

Ще поставим въпроса как България може да се възползва още по-добре от възможностите, които Европейският съюз ни предоставя. Ще търсим къде не успяваме и къде можем повече. Искаме форумът да се превърне в интелектуална дискусия. Това заяви програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

- реклама -