Пловдив, Европейска столица на културата, Риека, Голуей

Пловдив предава на хърватския Риека и ирландския Голуей титлата „Европейска столица на културата“

С тържествена церемония днес Пловдив ще предаде титлата „Европейска столица на културата“ на градовете, които ще я носят тази година – хърватския град Риека и ирландския Голуей.

Спектакълът под режисурата на директора на Държавна опера Пловдив Нина Найденова ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на Пловдив 2019: Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране.

В церемонията ще се включат и пловдивски деца-лауреати на музикални конкурси, както и Камерният оркестър към операта с гост-солист виртуозната Лия Петрова. Специално за случая от фондация „Пловдив 2019“ са подготвили послание към Риека и Голуей, което ще бъде предадено на техни представители.

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Режисьор на спектакъла е Нина Найденова. Поради ограничените места в залата ще има лайв стрийминг през няколко платформи – интернет страницата на Община Пловдив, на Фондация „Пловдив 2019“ и фейсбук страниците им. Церемонията по закриването на Европейска-столица на културата ще струва 50 000 лв.

Очакват се множество гости от страната и чужбина. Събитието ще бъде съпътствано с фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ и изложба на ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив, разположени във фоайетата на двата етажа в Дома на културата.

- реклама -