Пловдив чете – ЗАЕДНО в Дома на етносите

Носителите на награди за превод Иван Вълев и Манол Пейков ще четат творби в оригинал и в превод на 6 юни от 16 часа в Арт пространството в Дома на етносите под тепетата. Литературното пътешествие из света на полски и американски автори е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“.

В Дома на етносите ще звучат страници от романа „Морал“ на Тадеуш Доленга– Мостович, ИК „Хермес“, стихове от Адам Мицкевич, Ян Кохановски и Вислава Шимборска, в превод от майстора на поетичния изказ Иван Вълев. Преди броени дни, в навечерието на 24 май, той бе удостоен с Наградата Пловдив за превод.

Главният редактор на списание „Гранта“ Манол Пейков ще представи словото на американския авангарден поет и писател Едуард Къмингс на български. Освен награда Пловдив, през 2015 година Манол Пейков спечели приза на Съюза на преводачите за ярки постижения в областта на превода на художествена литература – поезия, за превода му от английски език на „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)” от е. е. къмингс, издателство „Жанет-45”, 2015 г.

Домът на етносите отваря врати в почивния си ден специално за магията на превода.

- реклама -