Плевнелиев защити Ненчев за ремонта на МиГ в Полша

Росен Плевнелиев, президент на България в периода януари 2012 г. – януари 2017 г. не счита, че решението за ремонта на МиГ-ове в Полша е еднолична идея на тогавашния министър Николай Ненчев. Това се разбра от думите му пред журналисти, след като даде повече от час показания по делото срещу бившия военен министър

Ремонтът на шестте двигателя на руските МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия в Полша стана след Споразумение между правителствата на Полша и България. Ремонтът струва малко над 6 млн. евро. Ненчев е изправен на съд, защото според прокуратурата като министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването е установило, че между МО и РСК МИГ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя и ремонт и една кутия за самолетен агрегат. Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

В показанията си днес Плевнелиев говори за международното положение по това време

В съдебна зала той говори за това, че през годините 2014-2015г. сме свидетели на драматичен обрат в геополитическата среда. Пред съда припомни решенията от срещата на върха в Уелс от 2014г., едно от които по думите му е повишаване на съвместимостта. Припомни и състоялия се КСНС от април 2015. В една от препоръките там се казва, че бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

„След срещата на върха, която се проведе в Уелс, където ние се договорихме и приехме план за готовност за действие, приехме решение на рязко повишаване на съвместимостта и приехме решение за увеличение на парите за отбрана във всички държави до 2%. Там в рамките на дебатите бе посочена Полша като добър пример. Тя бе успяла и да закупи F 16, и да ремонтира своите МиГ 29 по стандартите на НАТО. Това беше посочено като добър пример“, каза Плевнелиев пред репортери.

По-късно имало много разговори на различни нива, за да видим как „ние освен да зашием конците и да закрепим нещата с военната авиация, но и да постигнем съвместимост“. Една от тези срещи е била по време на негово държавно посещение в Полша. „Когато аз попитах президента на Полша: Ето как постигнахте тази съвместимост по стандартите на НАТО с МиГ 29”? Той разказа, че техните военни заводи имат такава възможност и същевременно „с мен бяха представители на МВнР, огромна делегация, водени са записки, пресконференция давахме“, каза Плевнелиев. По думите му тогава те казали: Да, ние го направихме това нещо, разполагаме със съответните възможности, можем да го направим.

На въпроса дали той е убедил Ненчев да се ремонтира там, Плевнелиев подчерта, че държавният глава не е изпълнителна власт, той е представителна власт

„Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на министерство на отбраната, нито съм го правел“, заяви той. Плевнелиев подчерта отново, че след Уелс са се провеждали много срещи във връзка с приетия план за готовност за действие и мерки за повишаване на съвместимостта.

„Аз не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев и също така не съм съгласен да се излезе с констатацията, че в началото на този процес е държавното посещение на български държавен глава в Полша“, каза той пред репортери.

„Това дело не е толкова едностранно, едностранчиво и просто, колкото се представя, че един министър е везел някакви решения на своя глава. Това е процес, който в българската държава се е развивал през годините“, каза Плевнелиев.

- реклама -