плевнелиев

Плевнелиев видя триумфална арка на нестабилност в Черно море

„В зоната на Черно море виждаме една както ние наричаме – триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти“.

Това каза българският президент Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за възможните пътища за подобряване на ситуацията в Черноморския регион и позицията на България за румънското предложение за черноморска флотилия.

Росен Плевнелиев даде съвместна пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко, който е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион.

„Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме, включително и отговорни политически решения, как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието, та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан.

Трябва да си даваме сметка, че балансът в Черноморския регион е тотално разрушен, добави Плевнелиев.

„Нито една държава, сама по себе си, не може да се справи. България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност в тези два формата на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха“.

Плевнелиев посочи, че именно затова България е един от двигателите и ние приветстваме предстоящите решения, които предстоят да бъдат взети на срещата на върха на НАТО във Варшава, относно даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите по източния, но и по южния фланг на НАТО.

- реклама -