Плавнелиев КСНС политически партии Народно събрание

Плевнелиев: Възможни са три варианта за правителство, ще реша след седмица

Конституцията е над всички нас. Имаше и продължава да има три варианта в сегашната ситуация. Първият е правителството в оставка да продължи до 22 януари. Вторият – аз назначавам служебно правителство и то продължава до 22 януари. А трети – правителството в оставка да бъде преназначено за служебно.

Това заяви пред Дарик радио президентът Росен Плевнелиев като уточни, че решението му ще бъде взето след седмица. Аз ще огледам внимателно и трите варианта, каза той.

„Ние имахме не парламентарни, а президентски избори. Народът си избра Радев и аз го поздравявам. Той има силно доверие, пожелавам му успех“, заяви той. Плевнелиев смята, че през 2017 г. всяка една партия трябва да вземе решение за една думичка – справедливост. „Народът ясно каза – да, вие строите магистрали, но ние искаме справедливост. Политиците трябва да дадат решение за борба с корупцията, за справедливост“, заяви държавният глава.

„Аз съм против мажоритарните избори, но съм за смесената система. Виждал съм на място немската система и знам – това е системата. Политическите партии в България имат своето място. Но политическите партии заложиха на дисциплината, сега трябва да заложат на личността. Не съм за това да останат само големите политически партии. Аз се радвах на 37 партии обединени в осем блока в това Народно събрание“, оцени Плевнелиев.

За връчения проучвателен мандат на Реформаторския блок Плевнелиев подчерта, че го е връчил съзнателно и че очаква във вторник да разбере дали ще предложат премиер, или ще върнат мандата.

За Изборния кодекс Плевнелиев подчерта, че „ ако някой мисли, че от днес за утре ще променим правилата, се лъже – това ще бъде контрапродуктивно“.

- реклама -