Плевнелиев: Това, което прави Радев, е най-прекият път към диктатурата

Денонощно се хули държавата от 4 години. Аз съм дал решения, а не като Радев. Днес той нарушава конституцията. Аз не съм го направил. Държавният глава няма право да иска оставки, да иска оставка на парламент, на главен прокурор или министър- председател. Това заяви пред Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

Това е заложено в конституцията. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Радев днес не спазва конституцията и това трябва да се знае от хората, добави Плевнелиев. Да, има проблем в начина, по който прокуратурата действа, има селективност там, но тя действа на високи обороти. Да, тя не е перфектна, но се изисква национално единство, добави Плевнелиев.

Българските олигарси днес са ударени жестоко, но другите не са и от тази гледна точка се създава селективност в действията, не можем да сочим само главния прокурор, затова, че в НС не можем да седнем и да направим тази реформа, от друга гледна точка правителството работи с Венецианската комисия, посочи Плевнелиев.

Не е редно да има извънредни избори, това ще засили популистките позиции в страната. Ако успее да се обърне мачът, не да се хвърляме в компромати, а да говорим за политики и решения, както правят гърците днес, ще стигнем далеч. Доброто решение е сблъсък на идеи, отказ от популизъм. Нинова даде заявка да работи не като популист, защото преди беше такава – популистка. А сега даде заявка да води коректна кампания. ако е така, това е решение за България, подчерта Плевнелиев.

Според Плевнелиев не можем да кажем, че България няма проблеми, но има проблем в това, че резолюцията на ЕП е отишла далеч. „Тя беше акт на противопоставяне на българи с българи, символичен политически документ на политическа битка за власт, но безпринципна. Тази декларация отиде до там да се притесняваме дали ще бъде извършено национално предателство, обясни Плевнелиев.

Това, което прави правителството е в синхрон с ЕК и законодателството й, но и с обикновените български граждани. Имаше протести 2013 г. тогава стотици хиляди българи бяха по улиците, аз тогава поканих всички в президентската институция, намерихме заедно решението – енергийна диверсификация, зададохме нови приоритети в българскатра енергетика. Днес изпълняваме това, което искаха протестиращите през 2013 г. Днес българите избират сами своя доставчик на ток, каза още Плевнелиев.

2008-2009 г. беше много тежка, имаше фалирали банки, парите са кръвта на икономиката и тогава ги нямаше, сега нашите банки имат пари, надявам се да е по-лесно. България ще бъде една от най-малко засегнатите страни, подчерта Плевнелиев.

Попитан защо Майкрософт инвестира 1 млрд. евро в Гърция,а не у нас, Плевнелиев отговори, че Гърция се модернизира бързо и има прогресивно правителство. Майкрософт отидоха там, защото получиха договор от Гърция за няколко милиарда евро. Гърция не спи, инвестира милиарди, създава продукти на световно ниво. Гърция направи план „Следващо поколение ЕС”, покани нобелов лауреат по икономика, в момента изработва нова програма, има пълен консенсус в гръцкото общество, поясни още Плевнелиев. А ние, по думите на му, сме влезли в братоубийствена битка за власт и сме загърбили дългосрочните приоритети.

- реклама -