Плевнелиев

Плевнелиев: Свободата е безценна, но не и безплатна

„Свободата е безценна, но не и безплатна“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Плевнелиев участва в церемонията за отбелязването на една година от активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България.

„Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности“.

Държавният глава заяви, че създаването на Щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система на Алианса.

„Създаването на тези структури е и категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“ и ще подобри взаимодействието между националните сили и Силите за незабавен отговор на НАТО при възникване на военно-политическа криза“.

Държавният глава отново подчерта необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективна отбрана за гарантирането на свободна, мирна и единна Европа.

„Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и националноотговорно. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно“, категоричен беше Плевнелиев.

По повод глобалните заплахи президентът коментира:

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим,  замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“.

Държавният глава заяви, че от официалното активиране на 3 септември 2015 г. до днес Щабният елемент участва в редица международни и национални учения и форуми, благодарение на които значително е повишена индивидуалната и колективна подготовка на личния състав.

„Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Подобряваме и  повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само с решимостта си да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили изрази благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и с всеотдайността си допринесоха за изграждането и активирането на щабната структура.

- реклама -