Плевнелиев Радев Фолксваген гполитическо говорене инвеститори Нено Димов водна криза отговорност

Плевнелиев: Румен Радев си назначи Стефан Янев за началник на предизборния щаб

Румен Радев взе цялата власт в държавата, нека сега видим как ще смени системата. Той е популист от ден първи. Той изгони стратегическите инвестиции като постоянно говори, че министър-председателят и главният прокурор са мутри.

Това коментира пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./ и министър на регионалното развитие и благоустройството /2009-2011 г./ в първото правителство на премиера Бойко Борисов.

Правилна е оценката – Радев си назначи началник-щаб. Но Стефан Янев е по-скоро началник на неговия изборен щаб – дясна ръка, послушен човек. Аз никога не съм правил това, аз съм назначавал конституционен професор (Георги Близнашки – бел. ред.), за да успокои нацията, да покаже единство. Близнашки трябваше да успокои нацията след грандиозния провал на Орешарски и той успя, коментира Плевнелиев.

Според него няма логично обяснение за чистката на служебното правителство. Запитан кога според него е трябвало да бъде отстранена шефката на НАП Галя Димитрова, която по време на теча на данни на милиони българи бе в отпуск, Плевнелиев каза, че тя е трябвало да бъде уволнена още по време на НАПleaks. Той предположи, че „чистката” е подготвяна още преди служебният кабинет да започне работа.

Какво направи г-н Радев, за да подобри системата на правораздаване в България, запита Плевнелиев и припомни: Президентът Желев ни учеше, че демокрацията се лекува с повече демокрация, но днес идват хора, които казват – не, ние ще сменим системата. Тоест, какво ни очаква?

Президентът Радев е първият президент, който съзнателно и многократно наруши Конституцията. Той излезе и поиска оставката на правителството и на главния прокурор, това е противоконституционно. Той може да свали доверие, аз съм свалял доверие, но не съм искал оставката нито на Орешарски, нито на Станишев, защото по този начин взривявам върховенството на закона в държавата, заяви Плевнелиев.

Той е убеден, че голямата стратегическа цел на България трябва да бъде влизане в Еврозоната. Според него обаче след изборите на 11 юли ще се направят всякакви – възможни и невъзможни, опити да се състави правителство, с водеща теза антиГЕРБ. Аз съжалявам още от сега, заяви Плевнелиев.

- реклама -