Росен Плевнелиев,Бабичката, джип

Плевнелиев: Разногласията за РСМ са пробив в националната сигурност

Президентът на Република България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи разногласията в коалицията по позицията ни за Северна Македония като пробив в националната сигурност.

Думите на външния ни министър, че страната има две външни политики, са категорично и ярко доказателство за начина, по който се управлява България в този сюблимен,

исторически момент, заяви Плевнелиев в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

“Тогава, когато трябва да отстояваме бъдещото членство на България в еврозоната, да отстояваме достойното място на България в ЕС и НАТО,

когато трябва да се борим за националния ни интерес – някаква справедливост по казуса със Северна Македония, има абсолютно разделение.

Това ни прави слаби, изолирани и практически невъзможни да служим на нацията”, допълни той.

За него страната изпада в хаос, който е видим и в политиката, и в парламента.

“Някакви случайни хора, водени от омраза, влязоха във всички институции и изчегъртаха всичко възможно – включително и постиженията на българската външна политика: едно достойно председателство на България на ЕС и мястото, което заемахме.

И като започнете от това и стигнете до еврофондовете, Плана за възстановяване – навсякъде виждаме рушене, рушене и рушене.

Никаква градивност, никаква дългосрочна мисъл”, коментира Плевнелиев и отбеляза:

“Аз не считам, че тези хора имат правото и самочувствието да се наричат “А” отбор на България.”

От самото начало “Продължаваме промяната” е популистки проект, категоричен е той.

“Не съм се съмнявал за Кирил в неговата добронамереност, но резултатите днес са отчайващи и ние не трябва да си затваряме очите за това, което се случва.

Българската държава е оставена на самотек.

Създадена е една коалиция, която безспорно е най-слабата и непрозрачната в историята на демократичния преход.

Берем резултатите на културата на отричането.” – каза Плевнелиев.

За него “историческите постижения” на това правителство дотук са:

“Първо – имаме най-слабата, неработеща коалиция изобщо в историята на България, която се клати всеки ден от скандали.

Второ – имаме за пръв в историята на България незаконен арест по донос от министър-председател като свидетел на човек с 18 обвинения срещу бивш министър-председател, който бе арестуван пред децата си по време на вечеря със странната идея,

че тепърва ще се търсят някакви доказателства. Това не е върховенството на закона, това е взривяване на върховенството на закона.” – коментира Плевнелиев.

Към това това добави и факта, че сме “последни по Плана за възстановяване, последни по еврофондове, последни по ваксинация,

абсолютно неразбрани по казуса със Северна Македония, сега и дълбоко разделени с неясни координации между самите управляващи”.

- реклама -