Плавнелиев КСНС политически партии Народно събрание

Плевнелиев каза на кого смята да даде третия мандат

„Новоизбраният президент Радев по един много разумен начин ми се обади и каза ми, че избира вариант, в който той няма да носи смесена отговорност и до 21 януари аз нося своята пълна отговорност“. Това каза пред БНТ държавният глава Росен Плевнелиев.

Не бива да се иска от Румен Радев да носи отговорност преди да встъпи в длъжност, каза Плевнелиев пред БНТ и няколко пъти повтори, че той ще носи отговорност до края на своя мандат.

Аз спя спокойно, защото отворих всички врати

дадох всички шансове, заяви още Плевнелиев относно конституционната процедура, в която се намираме в момента.

„За съжаление сме в ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък“, допълни Плевнелиев. Неговото лично убеждение е, че 43-ото Народно събрание има още много смислена работа за свършване.

„Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание, смята президентът.

Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви:

Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок

Това е със голяма степен на вероятност.

Росен Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че назначен от него служебен кабинет ще го номинира за кандидат за еврокомисар след напускането на Кристалина Георгиева.

„Не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар. Това е конфликт на интереси“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него колкото повече България се бави с номинацията за европейски комисар, толкова по-трудно ще става. Апелирам към Бойко Борисов да побърза, заяви Плевнелиев.

Запитан с какво ще се занимава след края на мандата си, той каза: „Оставам посветен на европейското и демократичното развитие на страната. Ще бъда активен“.

- реклама -