Плевнелиев: Радев не спазва закона, а извънредните избори не са решение

Президентът не спазва куп закони и конституцията на държавата и протестиращите, които казват: искаме върховенство на правото, нямат нищо против неговите действия. Затова протестът няма да успее. Създателите на мутрите са в президентството. Това са бивши агенти на Държавна сигурност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) пред Bulgaria ON AIR.

Трябва убедените демократи в България да се мобилизират и да направят своето мъдро решение. Ако бяхме истински демократи, ако имаше политически елит, ако партиите вярваха във върховенството на правото, то тогава има подадена ръка, включително от протестиращите. Искаме промяна на системата, окей, има промяна в конституцията. Системата не работи, значи дайте да променим конституцията. Въпросът е искаме ли и кога искаме тази промяна. Смятам, че Радев, който пред очите ни не спазва конституцията има още по-малко моралното право да говори за конституция. Той няма морално право да иска оставките на НС и кабинета, той е нелегитимен, защото не спазва върховенството на закона. Радев е НЕпрезидент. Кажете какво е решението. Ако има поне мъничко разум, политическа воля, ако наистина желанието за промяна на системата е налице, трябва да е облечено в решение, а не само в протест, коментира Плевнелиев. Ако казват А – искаме промяна, то трябва да дойде и Б – ето как. Ние трайно за съжаление сме се запокитили към казахските степи, а не към Европа. Нека всички партии да кажат да, ГЕРБ има доброто намерение, да кажат, да, ние предлагаме една база, дайте да видим всички идеи, ето тук липсва държавният глава, подчерта Плевнелиев.

Важно е президентът да каже дайте да съберем всички и протестиращите и непротестиращите, партии, профсъюзи, работодатели, всички на една маса, да видим как да направим по-добра конституцията и системата да върви напред, каза Плевнелиев. Извънредните избори не са решение. Тогава – 2013 г. по 50 000-60 000 бяха на улицата, сега са 600-1000. Не е нормално да не даваме решения. Сега са необходими решения, президентът Радев не е част от решението. Затова ГЕРБ казва може би решението е ВНС, за да променим системата, да имаме нова конституция. Едно ВНС изчиства всичко на ново, това е рестарт, ако го искате, заповядайте. Извънредни избори означава трайна нестабилност в държавата, а икономиката е в трудна ситуация. Мъдрото щеше да е държавният глава да се държи като балансьор в труден момент, а не като център нападател на опозицията, каза Плевнелиев.

Днес никой не се доверява на президента Радев, той организира метеж, той няма право да иска оставки. Защо протестиращите подкрепят незаконно действащия президент, при положение, че искат върховенство на закона, попита Плевнелиев.

Липсва президентът, който да успокои нацията. Възможно ли е президентът да излезе и да каже мутри вън, възможно ли е премиерът да си тръгне? Няма как да стане. Само затова, че Радев действа по този арогантен и незаконен начин, ситуацията е трудна. Единственото решение е Народното събрание да се държи отговорно и да се приеме закона за бюджета, подчерта Плевнелиев.

Не, машините не са панацея за изборите. Да, нека да има машинно гласуване, но да има и гласуване с бюлетини. Големите безобразия се случват в главата на хората – затова, че има много ниско доверие. Последните избори бяха честни, никой не ги оспори – европейски, парламентарни и местни. Не трябва да има предсрочни избори, защото печелят популистите, отбеляза Плевнелиев.

Според него, Велико Народно събрание е много труден инструмент и внимателно трябва да се пипа там. Всички обществени фактори, включително президент, правителство, политически сили всички да седнат на масата и да се държат като отговорни политици и европейци. Ако искат техният протест да успее, те трябва да дадат и решение. Когато ГЕРБ изкараха своята конституция, извади и ти твоята. Опасно е да тръгнем към ВНС ако няма обществен консенсус каква трябва да е новата конституция. Най-голямата опасност за България е да тръгнем към президентска република. От Слави Трифонов до Георги Първанов и БСП, до Румен Радев, те създават предпоставките за дебата за президентска република, „защото трябва да съсипем авторитета на НС, вижте понеже то не работи, един вид, трябва да го махнем”. Това е лелеяна от Путин президентска република. Слагате един президент и това е, но това убива демокрацията, каза още Плевнелиев.

- реклама -