Teach for all

Плевнелиев в Ню Йорк: Битката за ООН е непредсказуема

Битката на България за генерален секретар на ООН е трудна и в момента непредсказуема. Това заяви на среща с българи в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев посочи, че никога преди България не е била толкова активна във външнополитически план и получава подобаващо признание за това.

„Битката на България за най-високия пост на планетата – позицията на генералния секретар на ООН – е изключително трудна и към момента е непредсказуема. Имаме достоен кандидат и го подкрепяме в тази най-трудна надпревара“.

Миналата седмица правителството потвърди подкрепата си за Ирина Бокова. Премиерът Борисов обаче постави условие Бокова да се класира на първа или втора позиция в следващото гласуване на 26 септември. Миналата седмица в медиите се появиха информации, че Ирина Бокова ще бъде сменена от Кристалина Георгиева.

Росен Плевнелиев в Ню Йорк

За предстоящите избори у нас

Държавният глава призова сънародниците ни в чужбина да упражнят правото си на глас на изборите за президент и вицепрезидент.

„Президентът, за да служи на българите, където и да са те по света, е добре да получи гласа на сънародниците зад граница. Тогава ще можете да изисквате от него. В нелеки ситуации отстоявах изборните права на българите в чужбина. Инициирах референдум, който изцяло беше в интерес на българите по света – вие трябва да имате правото да формирате своята Родина и да задавате дневния ред. Това може да стане само с електронно гласуване“, подчерта държавният глава.

За ситуацията в страната

„Като държавен глава съм работил и ще продължавам да работя за стабилност. Надявам се президентските избори да спомогнат за това гражданите да получат широко представителство. Всеки кандидат трябва да излезе и да каже как смята да помогне на страната ни да върви напред“.

Независимо от резултата на изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември, надявам се, че България ще бъде стабилна и ще успее да се подготви добре за предизвикателствата, свързани с председателството на Европейския съюз от януари 2018 г.

„За шест месеца България ще бъде центърът на голямата политика в Европа. В София ще бъде концентриран дебатът, но и вземането на отговорни решения за бъдещето на ЕС в условията на рекорден брой кризи“.

работя

Росен Плевнелиев открои стратегическото партньорство между Република България и Съединените щати и посочи напредъка по ключови приоритети, сред които са енергетиката, отбраната и върховенството на закона.

Посещението на президента в САЩ продължава до 23 септември. В четвъртък Плевнелиев ще говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

- реклама -