Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за втори мандат

Росен Плевнелиев няма да се бори за нов мандат, няма да участва в нито една политическа партия и няма да прави нова формация.

Това стана ясно от извънреден брифинг преди минути в Президентството.

„Днес се изправям с открито лице и със съвест, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини“, заяви Плевнелиев и добави, че вчера е информирал за решението си премиера Бойко Борисов.

Оставете тънките сметки за президентските избори за есента, сега подкрепете съдебната реформа, обърна се президентът към политическите партии.

И като президент, и министър винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността. В политиката трябва да има морални принципи, подчерта Плевнелиев.

„Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг. От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде“, обясни Плевнелиев.

„Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори. Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не. Не съм съгласен смислени реформи в държавата, като съдебната реформа и антикорупционният закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори. Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентски избори“, каза още държавният глава.

- реклама -