Плевнелиев референдум Слави КС

Плевнелиев няма да прави партия, но остава в политиката

Нова политическа партия няма да правя, в политическа партия няма да ставам член. Не станах президент заради властта на президента„. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за „24 часа„. Президентът не управлява, той представлява държавата. Смятам, че представлявам достойно България по света, държа посоката към европейското демократично развитие.

„Смятам, че това е труден, но достоен и успешен мандат в турбулентни времена. Оставам посветен на българската демокрация, на българската държава и на българския народ, където и да се намирам. Оставам активен в българския политически живот“, добави Плевнелиев.

На въпросът ще стане ли премиер, ако Бойко Борисов реши да се кандидатира за президент, Плевнелиев беше категоричен, че този въпрос никога не е бил обсъждан. „Оставам отворен и посветен за всеки начин, по който мога да бъда полезен на България. Тепърва ще видим какви са възможностите, които се откриват, и аз ще взема своето отговорно решение по кой път да продължа“.

Попитан дали е обиден, след като сценаристът Филип Станев публично скъса портрета му, Плевнелиев каза, че самият акт на късането на неговата снимка ще остави без коментар.

Със сигурност обаче би било добре в България да има дебат включително и по този акт. Дълбоко вярвам в референдумите. Гордея се, че съм първият български президент, който е инициирал общо национално допитване. Гордея се, че по време на моя мандат се проведоха два референдума, ще има трети, а може би и четвърти.

Но забележете кой е референдумът, който аз инициирах – за изборните права на българските граждани и начина, по който те искат да ги упражнят. Няма нищо по-честно към народа да организираш именно такъв референдум. Същевременно като държавен глава, който вярва в референдумите, споделям своето притеснение, че това най-силно оръжие на пряката демокрация може да попадне в ръцете на националисти и популисти. В случая с Брекзит референдумът раздели нацията. Това ли искаме? Затова използвах своето конституционно право да сезирам Конституционния съд.

Представете си какво ще се случи, ако на сутринта след президентските избори се събудим в ситуация, при която е проведен референдум и по откровено противоконституционни въпроси. Честно ли ще бъде към българския народ? Народът да каже своята тежка дума, а на следващия ден политиците в НС да се събудят и да кажат: “Извинете, но това е противоконституционно.” Не е честно.

Аз не искам доверието на народа към институциите да намалява. Искам да се работи за увеличаване на доверието, затова и сезирах Конституционния съд. Каквото и да каже народът, Народното събрание да може да го изпълни с чиста съвест. А не да влезем в конституционна драма и дълбока криза в държавата.

В коментар за Брекзит, Плевнелиев каза, че никой не е очаквал подобно решение. „Нека си извадим извода, защото референдуми е имало и винаги ще има. Само за една нощ националисти и популисти, които в продължение на месеци говореха неистини и лъжи, се отметнаха от половината от обещанията си. Видяхме каква беше ролята и на медиите. Дебатите по тези референдуми, които определиха бъдещето на Европа, трябва да продължат и нека политическата класа действа отговорно“, каза още Плевнелиев.

- реклама -