Плевнелиев: „Никога досега не сме търгували повече и не сме обменяли повече туристи“

Никога досега не сме били по-добри приятели и съседи, никога не сме търгували повече и не сме обменяли повече туристи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа под надслов „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество“.

Форумът на най-високо равнище се провежда в „София Тех Парк“ и отбелязва края на българското председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 г. – юни 2016 г.

tachi plevnelievХърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година.

„България се гордее, че е основател на този международен формат, където представяме 150 млн. население. БВП на региона може да достигне в близко време 1 600 млрд. евро, което ще ни постави в топ 10 на световните икономики.“, подчерта държавния глава.

Кризите минават отвъд нашите граници и само заедно можем да ги преодолеем и да гарантираме своята енергийна независимост, допълни Плевнелиев.

plevneliev surbiaДнес строим мостове, интерконектори, произвеждаме и търгуваме заедно. Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова свързани с Европа, подчерта той.

Сега Югозападна Европа може да развие своя потенциал, добави Плевнелиев и отбеляза, че работим за справяне с миграцията и отчитаме сериозен успех в съвместното справяне с бежанските потоци.

- реклама -