Хитрино Плевнелиев Указ изброен кодекс

Плевнелиев отвърна на Борисов: Не съм част от задкулисието и никога не съм бил

Не съм част от задкулисието и никога не съм бил. Така президентът Росен Плевнелиев коментира думите на премиера Борисов, че му е бил препоръчан за регионален министър от бизнесмена Иво Прокопиев.

В интервю пред Нова телевизия вчера Бойко Борисов се възмути, че винаги го питат за Делян Пеевски, но не и за Иво Прокопиев, който му довел няколко души за министри в първия кабинет на ГЕРБ. Борисов посочи поименно Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Нона Караджова. Премиерът коментира и скандалните записи на разговори между съдийките Янева и Ченалова.

Днес последва отговорът на държавния глава:

„Не приемам и не мога да се съглася с подобни внушения. Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до две каки, които си говорят. По същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до двама батковци, които си говорят“.

Президентът Плевнелиев беше категоричен, че е влязъл в политиката, за да търси решения.

„Ако това с двете каки и двамата батковци е така, означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил. Добре е министър- председателят да си припомни, че през 2008 г. бях обявен за инвеститор на годината, един от топ мениджърите на България, член на борда на директорите на Американската и Немската камара. Бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г. за това как да намерим решение в най-тежката криза“.

Плевнелиев призова Борисов да си спомни, че в миналото е бил сред икономическите експерти на ГЕРБ.

„Добре е министър-председателят на България да си припомни, че бях един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ. Разменяхме си стотици мейли с Влади Горанов и с Дянков, които пазя. Не бива дебатът в светлината на бъдещите президентски избори да бъде принизяван до това кой с кого си говорил и не си е говорил в миналото. Не съм бил част от тези разговори и не ме интересуват“.

Плевнелиев беше категоричен, че ако е бил посочен да влезе във властта е щял да стане зависим от него.

„Ако бях зависим, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства. Работил съм с 5 правителства и отговарям за 2 от тях. Мога да застана зад всеки министър и да посоча защо е станал министър, какво е трябвало да свърши и стоя с чиста съвест. Нека и останалите, които правиха правителства през последните години да излязат и да кажат на база на какви принципи са формирали тези правителства“.

Росен Плевнелиев отправи призив към кандидат-президентите да проведат смислен дебат за реалните проблеми на българите.

„Нека не се впускат в безмислени и безотговорни разговори, а да влязат в дълбочина на политическия процес – кой какво смята да свърши“, допълни Плевнелиев.

- реклама -