Хитрино Плевнелиев Указ изброен кодекс

Плевнелиев: Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане

Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане. Това заяви в Прага президентът Росен Плевнелиев.

„Трябва да бъдем честни и ясно да заявим, че има разлика между тези мигранти, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят икономически пeрспективи. Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане“, каза президентът. 

Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Чехия. В първия ден от визитата Плевнелиев се срещна с президента на Чешката република Милош Земан.

Плевнелиев припомни, че България беше една от първите страни от ЕС, които ясно посочиха проблема със засиления миграционен натиск по външните граници на съюза и страната ни изцяло спазва правилата от Дъблин и Шенген.

„Същевременно ефективно трябва да защитаваме външните граници на ЕС, да се борим с трафикантите на хора, но и да въздействаме върху първопричините, които тласкат миграционните потоци към Европа“, подчерта президентът.

Плевнелиев се обяви за засилване на ролята на Фронтекс и на усилията за охрана на морските граници.

„Трябва да покажем, че не може милиони да преминават безпрепятствено през границите на ЕС. Не виждаме обаче противоречие между тяхното опазване и спазването човешките права и свободи“, посочи българският държавен глава.

В Пражкия замък в чешката столица президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан обсъдиха въпроси от областта на сигурността и отбраната, евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, въпроси от европейския дневен ред, диверсификацията на енергийните източници, както и възможностите за засилване на търговско-икономическото сътрудничество. Кризата в Украйна и вълната терористични нападения в Европа също бяха акценти по време на разговорите.

Плевнелиев: България се справя по-добре от много членки на Шенген

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност за подкрепата на Чешката република за присъединяването на България към Шенгенското пространство. „България се справя много по-добре при охраната на европейските граници от много други държави членки на Шенген. България заслужава да бъде член на Шенген и тази кауза трябва да получи своята реализация“, каза държавният глава.

Плевнелиев

Стокообменът ни с Чехия е близо 1 милиард евро

Президентите Плевнелиев и Земан изразиха задоволство от възходящото развитие на двустранните търговско-икономически отношения. През 2015 г. двустранният стокообмен доближава 1 млрд. евро, като само за четири години е нараснал трикратно.

Общите чешки инвестиции в България достигат 570 млн. евро. Като области с висок потенциал за развитие бяха откроени информационните и комуникационните технологии, автомобилостроенето, земеделието и производството на храни и редица други.

Държавният глава открои също така предимствата на България като целогодишна туристическа дестинация и изрази надежда, че страната ни ще стане по-видима за чешките туристи.

Президентът увери, че ще положи всички усилия проблемите на чешки инвеститори в България да бъдат поставени в дневния ред на българските институции.

- реклама -