Росен Плевнелиев Меглена Кунева образование висше средно дигитален пазар ИТ индустрия

Плевнелиев: Не е срамно да нямаш висше образование

Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България

Нито един младеж, който няма висше образование, няма правото да се срамува. Не е срамно да нямаш висше образование – напротив, а една държава трябва да се срамува тогава, когато хората без висше образование не намират своята реализация. Тогава, когато младежката безработица е най-голяма сред тези, които завършват средното си образование и не могат да продължат.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при подписване на споразумение между МОН и асоциации на българската ИТ индустрия

Държавният глава обяви, че една държава със сигурност трябва да се срамува тогава, когато броят на висшистите е по-голям от броя на завършващите средно образование. Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България. Тогава, когато средното професионално образование намери своята реализация, тогава ще дойдат и много повече фабрики, обясни Плевнелиев.

Росен Плевнелиев Меглена Кунева образование висше средно дигитален пазар ИТ индустрия

Преглед на дигиталния пазар

Не Естония ще прави по време на председателството си преглед на дигиталния пазар, а България. Това заяви министърът на образованието в оставка Меглена Кунева.

Може би ви звучи малко далечно, но това е най-важната тема в момента в Европа и това е ще бъде короната на нашето председателство”, каза тя.

В образованието се случват важни неща и се случват до последния момент.

“Днес говорихме за технологиите и сключихме това изключително важно споразумение, с което ще обучим учители. Аз продължавам да настоявам, че учителите са носещата конструкция на българското образование. И ако не помогнем на учителите няма да има кой да помогне на децата. Аз наистина си поставям амбиция това, което прави Швеция – дава 6% от БВП за образование. Не говоря за заплати, говоря за образование – да се случи. Искам да направя програма, свързана с професионалното образование, която осигурява на децата общежития без това в много места у нас няма как да се постигне успех“.

В нашето бурно време няма големи и малки нации по размер, а нации по големината на идеите. Последните няколко години заради трудностите ИТ секторът се изстреля нагоре. “Вие вдигнахте високо летвата”, обърна се Плевнелиев към присъстващите в Технологично училище “Електронни системи”.

- реклама -