Плевнелиев, Оланд , Европа, доверие

Плевнелиев и Оланд: ЕС има нужда от нова доза доверие

Френско-германският двигател на обединена Европа не само трябва да продължи да работи, но и да превключи на по-висока скорост. Днес имаме нужда от този тандем, който да взема отговорни решения за Европа. Тези решения трябва да се вземат в диалог, в разбирателство и в консенсус с всички, заяви Плевнелиев. „Трябва да останем приятелски настроени, но трябва да сме наясно със следващите ходове“, коментира и френският държавен глава.

Плевнелиев, Оланд, ЕСПрезидентът Росен Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на един легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното Кралство от ЕС.

„Трябва да се действа решително. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишно“, коментира държавният глава.

„Отслабването на европейския проект и липсата на европейска перспектива за страните партньори от региона може да доведе до дестабилизация“, предупреди държавният глава, цитиран пт прессекретариата на „Дондуков“ 2.

По отношение на миграционната криза Росен Плевнелиев и Франсоа Оланд изразиха очакване да бъдат изпълни поетите ангажименти. „Всички държави от ЕС трябва да проявят максимална солидарност към тези, които първи поемат миграционния натиск, защото външните граници на ЕС не се свеждат само до Шенген“, подчерта президентът Плевнелиев.

- реклама -