Плевнелиев домакин на вечеря Ифтар

Гордея се, че съм първия български президент, домакин на вечеря Ифтар, заяви президентът Росен Плевнелиев при посрещането на представители на различни мюсюлмански страни и български политици.

Плевнелиев допълни, че е горд, от това, че е създал традицията, заедно с представители на различните вероизповедания в страната, политици, дипломати и общественици, всички заедно да честват свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Президентът е горд и с това, че е първият български президент, който редовно посещава българското мюфтийство „като знак на уважение и споделена съдба“.

Росен Плевнелиев домакин на тържествената вечеря Ифтар
Росен Плевнелиев домакин на тържествената вечеря Ифтар

Плевнелиев изрази и надежда тази традиция да продължи при следващия президент, без значение от политическата партия, която го е излъчила.

Плевнелиев: „Светът се променя пред очите ни. Изправени сме пред рекорден брой кризи. Милиони хора, търсещи убежище от ужаса на войната, се надяват да получат сигурно убежище в Европа. Разширяващите се зони на конфликти принудиха десетки милиони да напуснат домовете си. За съжаление, видяхме и грозното лице на тероризма. Неведнъж на насилието е отвръщано с още по-голямо насилие. Тук на Балканите помним ужасни конфликти, причинени от междуетническо и верско противопоставяне“

По думите му през годините на демокрация, българския народ е преоткрил изконните си традиции на толерантност и споделеност. Той отново припомни и София, която събира на едно място различни храмове, както и че хора от различни религии в страната се обединяват срещу несгодите и си помагат, независимо от вярата си.

Плевнелиев заяви и, че има неблагоразумни политици, които използват езика на омразата и работят за дестабилизация като противопоставят различни групи от обществото.

От своя страна главния мюфтия Мустафа Хаджи благодари на президента Плевнелиев за това, че споделят първия Ифтар от месец рамазан.

Мустафа Хаджи
Мустафа Хаджи

Мустафа Хаджи: „Тази вечер ние имаме привилегията да сме свидетели на откровен пример за обединение на всички български граждани, което е и правилния път за утвърждаване на обичта към родината“

Според него Ифтара тази вечер е послание към всички български граждани да се отнасят добре един към друг и да бъдат заедно както в радостни, така и в трудни моменти. Единството не е нещо ново в България, но е важно да продължим по този път“, заяви мюфтията и допълни, че взаимното уважение води до просперитет.

- реклама -