Плевнелиев атакува пред съда три от въпросите на референдума на Слави

Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с конституцията относно Решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум по отношение на три от въпросите.

Трите въпроса са:

  • да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите,
  • броят на народните представители да бъде намален на 120
  •  директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Плевнелиев смята, че не трябва да се заобикаля Конституцията, която дава възможност всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Според президента изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България. Държавният глава счита, че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.

Росен Плевнелиев вярва, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила – по кои въпроси може да питаме народа и по кои не.

В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията.

- реклама -