Плевнелиев

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война в Европа

„Aко се разпадне ЕС, следва война, защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула и идея е как да няма повече война. Единственият начин е да има интеграция, ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, ще има война в Европа“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос какво ще се случи, ако Великобритания излезе от Европейския съюз и той се разпадне.

Според Плевнелиев този проект за мир е важен не само за Европа, но и за света.

„Всяка криза, всяка война започва тогава, когато някоя страна наруши върховенството на закона и човешките права. ЕС има мисия в подкрепата на върховенството на закона и човешките права“.

Президентът посочи, че в момента има 11 кризи в ЕС, всяка със свое развитие, а държави като Сърбия и Косово изобщо нямало да бъдат там, където са сега, ако го е нямало двигателят на европейската интеграция.

„Да не мислите, че вече 20 години на Балканите ние щеше да имаме мир, ако не беше перспективата пред европейското членство на всяка една от държавите-членки. Ако вие искате да просперирате. Ако искаме на Балканите да има работни места, единственото, което трябва да направим е да заздравим основите на ЕС и той да обхване всички държави членки, защото само тогава ще има мир, общи правила, ценности и само тогава ще дойдат големите стратегически инвеститори“, заяви президентът, цитиран от БГНЕС.

- реклама -