България 2030 обсъждаха Плевнелиев и студенти от Софийския университет

В неформална дискусия между президента Росен Плевнелиев и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъдиха бъдещите приоритети на Националната програма за развитие „България 2030“.

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по тази програма трябва да бъде постигнат консенсус и стратегическият документ да бъде приведен в синхрон с европейския и с глобалния дневен ред за развитие.

Плевнелиев: „Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“

В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“.

„Имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос.

„България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал.

4863983

У нас все повече се шири криворазбран национализъм – ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше – че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“, каза Плевнелиев в отговор на поставени от младите хора въпроси.

В момента в света се случват няколко мащабни процеса –

технологична, социална и демократична и геополитическа революция.

„Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава:

  • инвестициите,
  • отреблението,
  • иновациите.

„За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“-сподели Плевнелиев пред студентите.

„Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията – създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава.

- реклама -