сн. БГНЕС

Пленумът бламира Нинова, в основата на противоречията – легитимността на прекия избор

Председателят на БСП Корнелия Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото „на подпис“ решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса. Още в началото на Националния съвет най-големи разногласия предизвиква решението „на подпис” на НС да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател.

Решението за датите на двете събития бе взето „на подпис“ с минималните 94:93 гласа, като в партийните редици се настани съмнение за оказван натиск върху някои от членовете.

Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено.

Решението за датата, взето на „на подпис”, защити депутатът Филип Попов.

„Като юрист мисля, че няма проблем с вземането на решение „на подпис”. Това е практика било и в националните съвети при предишни председатели. Важно е волеизявлението. По подобен начин за вземани решения на общинските съвети в местните парламенти, на Министерски съвет и т.н.”, аргументира се той и увери, че решението е „напълно легитимно”.

„В устава не е описано, че трябва да има физическо присъствие за вземане на решение”, допълни още Попов.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев разкритикува и намерението на левицата за стартиране на всенародна подписка с искане за оставка на правителството „Борисов 3”.

„Тази инициатива поражда повече въпроси, отколкото отговори. Колко време ще продължи? Какви параметри гоним? Какво целим с тази подписка? Според мен се държим като извънпарламентарна сила. Имаме толкова инструменти – парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, случващо се в държавата и скандалите около ГЕРБ. И разбира се – вот на недоверие. Всичко това трябва да се използва”, подчерта Сергей Станишев. Според него лидерът на левицата трябва да даде и обяснения за състоянието на парламентарната група на партията, в която, според него, се наблюдава разделение.

Идеята за всенародната подписка подкрепи и Валери Жаблянов, но с известни резерви.

„Енергия за подписка БСП има, въпросът е в ефекта от нея”, каза той и продължи: „Не може опозицията да бъде индиферентна, да мълчи в такъв момент и да няма ясна позиция. Фактите, които се разкриват от различни участници в обществения и политическия процес не просто са скандални, те говорят за дълбоко нарушаване на конституционния и политически ред в страната”.

Най-остър беше ръководителят на пловдивската структура Георги Гергов. „Няма такъв вариант, да коментирам сега, преди да чуя първо вътре другарите. Нека вътре да го изговорим, и ще го кажа”, отказа той коментар преди пленума. „С две думи – Корнелия трябва да си отива! Вредна е за партията, вредна е за България! Има алтернатива. В тази партия винаги е имало алтернатива”, каза единствено Гергов на влизане в централата на партията.

За първи път в историята на партията председател на БСП ще се избира не от конгреса, а пряко от редовите социалисти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-много номинации от всички.

- реклама -