Болата

Плажът „Болата“ излиза от резерват „Калиакра“, но остава защитена местност

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е подписал заповедта за изваждането на морския плаж „Болата“ от резерват „Калиакра“. Той ще бъде включен в защитена местност „Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

„С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за биологичното разнообразие, където народните представители ще имат думата”, обясни министърът.

Решението на Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа „Болата“ и на паркинга на нос Калиакра от резервата, съобщиха от МОСВ.

Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха днес в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя посочи, че БСП също подкрепя решението за изключване.

 

По-късно днес екоминистърът посети село Българево, за да разговаря с местните хора, които го посрещната с благодарност. „Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата“, заяви Димов пред хората. Той подчерта, че хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имат – „тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите“.

Болата Нено Димов Добруджа, строителство Калиакра голф перки Банско лифт Пирин

Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на местната общност плажът „Болата“ да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред.

- реклама -