Плаж, изчезнал преди 30 години, се появи отново

Дуаг бей на остров Ахил загубил скъпия си пясъчен плаж, когато го връхлетели бури през 1984 г. Шон Молой, мениджър на Туристическия борд на остров Ахил, разказва, че бил на 13 години, когато пясъкът изчезнал. „Той беше напълно отнесен, не остана нито едно зрънце пясък“, казва Молой.

Районът на плажа бил покрит с камъни повече от 30 години, а бизнесът в местното село, който по онова време процъфтявал – четири малки хотела, пет кръчми, магазин и няколко ресторанта, бил закрит.

Но преди две години хората, които карали сърф и водни ски в залива, съобщиха, че са видели пясък край брега, а при отлив в залива се появявала пясъчна банка, въпреки че плажът останал покрит с камъни. Пейзажът се променил драстично на Великден, когато широкият пясъчен плаж се появил отново.

Островът бил връхлетян от постоянни силни северни ветрове от Атлантическия океан, които явно върнали пясъка в графството почти за една нощ.

„Ветровете върнаха водата на повърхността и взеха целия пясък със себе си“, казва Молой. Миналата седмица хората се стичали на плажа, за да го видят със собствените си очи, а други му изпратили съобщения, след като научили новината, допълва той.

„Получих прекрасни съобщения от хора, в които казват, че не вярват, че плажът се е върнал. Той навява на всички толкова хубави спомени“, вълнува се Молой. Алън Гийлти, който управлява ресторант в района, заяви пред Guardian, че е прекрасно да може да наблюдава красивия плаж вместо скалите.

„Откакто хората разбраха новината за плажа, имаме много повече посетители от средните части на страната“, каза той.

Две силни бури са нанесли щети на пътя през 2014 г., но след това той бил възстановен, отбелязва Молой

Той се надява, че след като плажът се върна, общинският съвет ще финансира възстановяването на пътищата до него, а това ще позволи по-добър достъп до пясъка.

- реклама -
Flashlight gif 640×90