Нигер

Плавателен съд със 160 души на борда потъна в река Нигер, издирват десетки хора

Десетки хора изчезнаха в северозападна Нигерия в сряда, след като претоварена лодка, превозваща около 160 пътници, потъна в река Нигер, съобщиха местните власти.

Лодката напуснала централната част на щата Нигер и се насочила към северозападния щат Кеби, когато се разцепва и потъва, каза Абдулахи Бухари Вара, административен ръководител на област Нгаски, цитиран от АФП.

„В ход е спасителна операция, но са открити само 22 оцелели и един мъртъв“, каза Вара. „Говорим за около 140 пътници, които все още са изчезнали.“

Инцидентите с лодки са често срещани по нигерийските водни пътища най-вече поради претоварването им с пътници и липсата на поддръжка, особено в дъждовния сезон.

Вара намира обяснение за инцидента в Кеби в претоварване, тъй като лодката не трябвало да превозва повече от 80 пътници.

На борда имало също така торби с пясък от златна мина, каза служителят.

В началото на този месец 30 души се удавиха, когато претоварена лодка се преобърна в централната част на Нигер. Лодката, превозваща 100 местни търговци, се е разцепила на две, след като се е ударила в дънер по време на буря, докато се връщат от местния пазар.

- реклама -