АЕЦ "Ломоносов", плаваща АЕЦ, Росатом

Плаваща руска АЕЦ потегли на първото си пътуване по море

Спорната руска плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“ беше пусната на вода и потегли на първото си пътуване по море.

Това съобщиха от Росатом.

Плаващата централа беше изтеглена на буксир от санктпетербургската корабостроителница, където беше построена. Тя ще бъде теглена на буксир в Балтийско море и край северната част на Норвегия до Мурманск, където реакторите й ще бъдат заредени с гориво.

Очаква се „Академик Ломоносов“ да влезе в експлоатация догодина, край бреговете на Чукотка. Централата ще осигурява електричество за крайбрежен град и за петролни платформи.

Плаващата атомна централа „Академик Ломоносов“ ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна инсталация в света.

 

Плаващата атомна топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“ е снабдена с две реакторни системи КЛТ-40С (всяка с мощност от 35 мегавата), подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е широк 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. „Академик Ломоносов“ е уникален по рода си кораб

Проектът си навлече критиките на природозащитни групи. „Грийнпийс“ го определи като „плаващ Чернобил“.

- реклама -