плацента

Плацентата – новата панацея за здраве или мръсен бизнес за милиони

Нейната основна роля е да поддържа живота на неродените деца в утробата на майката. Така след раждането тя е изпълнила основната си цел и от временен орган човешката плацента се превръща в биологичен отпадък.

Или поне такова беше схващането до преди 20-30 години. Днес обаче все повече майки вярват, че плацентата е панацея за следродилна депресия и бързо възстановяване на изтощения от бременността и раждането организъм. Козметичната индустрия пък я предлага като разкрасително средство за вечна младост.

При всички положения манията към човешката плацента се разраства дори и у нас – преди няколко дни генетик с криминално минало преби акушерка в „Шейново“, която отказала да му даде плацентата на току-що роденото му дете.
С изключение на човека и морските бозайници всички други животни изяждат плацентата си

Хранителните вещества, които са преминали от майката в плода през месеците на бременността, са по-ценни от въздуха и водата, убедени са някои хора. Допреди няколко години беше най-модерно от нея да се извличат стволови клетки, които се замразяват в специални камери. Така родителите гарантират лечение за детето си при евентуална поява на някои тежки заболявания, като не е изключено клетките да имат съвместимост и с други членове на семейството.

Това обаче е отживелица, защото сега най-модерно е плацентата да се пие на шейк. Звучи повече от абсурдно за мнозина, но за милиони хора по света това съвсем не е лишено от логика.

Те са убедени, че така получават мощен енергиен тласък, може да повишат производството на кърма и дори да предотвратят постнаталната си депресия. Затова още в първите часове след раждането с най-обикновен пасатор се смила парче от суровата плацента, като към това необичайно „смути“ се добавят банани, ягоди, горски плодове, които да убият „човешкия вкус“.

През 1998 г. британският Канал 4 бе публично порицан, след като показа в свое предаване как се готви плацента – тя бе задушена с чесън, сирене, морски дарове и бе поднесена като пастет върху фокача.

Манията се подклажда дори от световни звезди – след раждането на първото си дете в популярното си риалити шоу Ким Кардашиян поднесе за вечеря на семейството си нещо, за което твърдеше, че е сготвената й плацента. В последствие се оказа шега, но Ким призна, че вярва в силата й и всъщност наистина е изяла плацентата си, но изсушена.

Плацента на таблетки за сила и дълголетие

Някои може да останат изненадани да разберат, че съществува Международна независимата Мрежа за капсулиране на плацентата (IPEN). Там временният орган се суши и се прави на капсули, като всеки блистер струва 25 паунда. Услугата е персонална – тоест може да дадеш собствената си плацента и да я получиш под формата на хапчета, но не и да си купиш чужда.

Сухата плацента се използва от някои лечители в традиционната китайска медицина.

Плацента за вечна младост

Една от конспиративните теории гласи, че на много места по света болниците въртят нелегална търговия с ненужните плаценти. Те захранват козметичната индустрия, където дузина компании са се специализирали в производството на мазила, които лекували кожни проблеми.

Особено активни в тази линия са азиатските държави, където много жени твърдят, че дължат младежкия си вид именно на кремове с човешка плацента.

Но и Щатите не са подминати от тази мания – Дженифър Лопез например е фен на колагеновата маска с плацента на Plazan Cosmetics. Брандът твърди, че в нея има протеини и желязо от майчината обвивка, които изглаждат бръчките и стимулират регенерирането на кожата.

- реклама -