Менда Стоянова, кешови плащания, парламент, сива икономика

Плащанията в брой остават с лимит 10 000 лева, парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ

Плащането в кеш остава както е и в момента – до 10 000 лв.

По време на дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изтъкна, че кешовите плащания били в основата на нелоялните плащания.

„Най-вероятно предложението ни няма да мине, но ще го напомням от тази трибуна, когато застанете и поискате разходи за пенсии, за социални плащания, за сигурност, за заплати. Разходи, разходи, разходи, защото това е много хубаво за ушите на гласоподавателите“, коментира тя.

Според Таско Ерменков от БСП борбата със сивата икономика не е с ограничаването на плащанията с брой, а с документите, които институциите издават или не издават – касови бележки и фактури. “Борбата със сивата икономика е въпрос на контрол как приходните агенции си вършат работата и следят. Кешът няма да ви помогне”, добави той.

Как баба Иванка от село ще си взема 6000 лв. от аренда, като нито има карта, нито посттерминал, запита Александър Сабанов от ОП.

Георги Гьоков от БСП изтъкна, че нормално мислещият човек би гласувал против предложението на ГЕРБ. „Това не значи, че милея за сивата икономика. Ако това решение доведе до увеличаване на пенсиите наесен, цялата ПГ на БСП ще ви подкрепи“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Нямаме толкова средства годишно за увеличаването на пенсиите по начина, по който БСП го предлага, отговори му Стоянова. Кешовите плащания са в основата на нелоялните плащания, допълни тя.

Александър Иванов от ГЕРБ изрази мнение, че кешовите плащания до 5000 лв. нямало да затруднят обикновения гражданин, но може би притесняват хората с нерегламентирани доходи.

 

 

- реклама -