Плащаме три пъти по-скъпо за килограм кайсии в магазина

В Силистренско започна кампанията по прибиране на кайсиите. Макар реколтата тази година да е сравнително добра, проблемите за производителите са много.

Проверка на БТА показа, че овощарите от региона търпят загуби заради ниските изкупни цени на продукцията си, свитото потребление и вноса на плодове от чужбина.

Румен Жеков отглежда кайсии повече от 20 години. Споделя, че през годните разходите са се увеличили многократно, а цената расте твърде бавно.

„Основният разход е около 40 стотинки на килограм. След това идва прибирането, което вече не е никак евтино, защото трудът и горивата поскъпнаха драстично.

 

Очакваме цена около 1 лев на килограм, но повечето търговци, предлагат по 70 стотинки, което не е изгодно“, пресмята стопанинът.

По думите му въпреки ниската изкупна цена, килограм качествени кайсии се продава за няколко лева в търговската мрежа.

„Ние, които 9 месеца се занимаваме с това производство, продаваме качествена кайсия на цена от около 1 лев, а крайният потребител я купува на три пъти по-висока цена.

Това означава, че по веригата някой печели повече от нас, без да влага необходимите труд и разходи и без да поема риска, който ние поемаме.

Стига се до парадокса, че цената на кайсията за ракия почти се изравнява с тази за прясна консумация. Очевидно ние трябва да си оставим кайсията за ракия и да лишим хората от качествени плодове.

Аз започвам да се замислям дали да си изкореня дърветата, дали да ги продам и това е тенденция  при много други овощари“, каза още Жеков.

Според други овощари много тежък проблем е свития пазар през тази година. Оказва се, че заради инфлацията българите консумират по-малко плодове.

Според Димитричка Търпанова – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз търговията с плодове в страната е намаляла до близо една трета от обичайното си ниво.

Заради това, както и голямата конкуренция на евтини плодове от чужбина, през последните години се забелязва сериозен отлив от бранша.

„Основният проблем на нашите производители е невъзможността да продават.

Причина за това е инфлацията и намалената покупателна способност на хората. Въпреки, че на европейски ниво кайсията е малко като количество, има много колеги, които не могат да берат в нормална зрялост плода, защото няма на кого да го продадат.

Много е трудно, защото сме поставени на един общ европейски пазар, но в неблагоприятна позиция. От една страна страните членки получават различно подпомагане, а от друга България е така разположена географски, че през нас минават всички големи производители, които не са членки на Европейския съюз.

У нас влиза продукция от Турция, Молдова, Сърбия, Северна Македония, а от тази година на пазара на зеленчуци се намесиха и албански търговци“, допълни Търпанова.

Производителите от региона вярват, че изграждането на преработвателно предприятие би решило  проблема с реализацията на продукцията им.

По думите на Търпанова обаче в Североизточна България няма нито едно предприятие за преработка на плодове.

„Една от причините за това е нередовното плододаване на кайсията. Ние сме отдалечен район, а заради по-ниските транспортни разходи такива предприятия се изграждат в централната част на страната.

 

За да се направи нещо такова е необходимо голямо сдружение на производители“, смята тя.

Заради трудностите в бранша, тонове кайсии може да изгният по масивите. А стопаните са категорични, че ако държавата не се намеси, скоро българският плод ще се превърне в дефицитна стока.

- реклама -