Плащаме най-скъпо за газ в Европа след Полша (Колко ще скочи и кога?)

Плащаме най-скъпо за газ в Европа след Полша – колко ще скочи синьото гориво и кога?

След промените на ценовата формула

70 на 30 от предишното ръководство на „Булгаргаз“ и ограниченията на азерския газ – България е с най-скъпия газ в Европа след Полша. Това казва Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация пред БНТ. 

В момента България получава

природния газ на цена от 814 долара за 1 000 кубика. Сърбия го получава на 275 долара, Унгария – 395, Беларус – 125, Гърция – 650 долара. И всички те са зависими от руския газ, не само ние, твърди той.

Данните показват: Природният газ може да поскъпне с 35% – Flashnews

Според него управляващите са стъпили на тези ненормални цени на газа. И казват, че цените няма да се повишават, а

трябва да се говори за намаляването

им, допълни той.

„Ние сме страната, която е първа на тръбата на „Газпром“ и отказваме да внасяме, а обясняваме, че ще правим координационен център“, не разбира Павлов. Тя посочва и: „Вицепремиерът Василев обяви, че имаме възможност да транспортираме 20 млрд. кубика газ. Това не е вярно“, казва Павлов.

Използваме азовски, руски и гръцки газ.

Проблемът е, че след май месец трябва да складираме за следващата зима и ако е на такава цена, ще оскъпи още повече за следващата година, съобщи председателят на Българска газова асоциация.

Бойко Борисов: Инфраструктура за газ има, говорят се лъжи (Видео) – Flashnews

Цената на газа за май у нас ще се изравни с тази на европейските борси. Там синьото гориво се търгува за около 100 евро, което означава, че

оскъпяването ще е с около 35 процента.

Тази прогноза направи председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на откритото заседание на регулатора, на което беше обсъдена каква ще е цената на газа за май, съобщи Нова телевизия.

До окончателно решение обаче не се стигна.

Регулаторът ще обяви новата цена на 10 май – след ново, закрито заседание. От „Булгаргаз“ посочиха, че количествата газ за страната ни за следващия месец са осигурени и няма да има недостиг за потребителите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено