АЕЦ Белене

Плащаме на Русия за АЕЦ Белене разсрочено или теглим заем

Има два варианта за изплащане на задължението на Русия за АЕЦ „Белене“ – да настояваме за разсрочено изплащане или да се тегли заем. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на посещение в копресорната станция „Провадия”, където заедно с енергийния министър заведоха шефа на Вътрешен енергиен пазар на ЕС Клаус-Дитер Борхард.

Дължим близо 600 млн. евро

Което означава, че България ще трябва да плаща на Русия около 120 млн. евро на година.

„Ние сме в комуникация с партньорите ни от „Росатом „ и от „Атомстройекспорт“. Ще дойдат съвсем скоро, ще обсъдим всичко свързано с арбитражното решение, ще обсъдим размера на главниците, на лихвите“, допълни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Европа гледа с оптимизъм на газовия хъб „Балкан“

„Това е един много добър проект, който ние наистина подкрепяме, защото той ще насърчи икономическото развитие, ще се разкрият много работни места в целия регион.“, каза Клаус-Дитер Борхард.

Той смята, че е осъществимо „Балкан“ да функционира и без руски газ. А, в бъдеще да не обслужва само региона – да стане конкурентен на хъбовете в Холандия, Австрия, Германия. Така че да доставя газ за цяла Европа, каза Борхард.

- реклама -