Белене

Плащаме на Русия 400 млн. евро до края на годината за АЕЦ Белене

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това твърди заместник-министърът на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов. Днес той участва в среща на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която се дискутираше казуса.

Пред ТАСС той заяви: „Най-важната част от нашата среща бе въпросът за компенсирането на разходите по АЕЦ „Белене“. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 милиона евро, ще бъде изплатен до края на годината.

„Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, казва още Герасимов, припомняйки решението на Международния арбитраж, който осъди България да плати 620 милиона евро на „Росатом“ заради спирането на проекта.

В момента страната ни оспорва начислените лихви по дължимата сума.

Въпреки това, руския политик гарантира, че България ще реши в най-кратки срокове въпроса за изплащането на дълга, като подчертава, че въпроса се контролира лично от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Русия не е зачерканала „Белене“

Пред ТАСС, Герасимов казва още, че българската страна е изразила интерес към продължаване на съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика. „Това засяга не само АЕЦ „Козлодуй“, но и възможното завръщане към проекта „Белене“. Перспективите за сътрудничество са много интересни, но развитието му зависи от погасяването на задълженията по казуса „Белене“, казва той.

По-малък оптимизъм за „Балкан“

По въпроса за участието на Русия в газовия хъб „Балкан“, от думите на зам-министъра става ясно, че страната му очаква гаранции за транзит на големи количества газ, иначе няма интерес.

„Руската страна ще разгледа всички предложения на българската страна относно газовия хъб „Балкан“, но затова както се изрази нашият президент Владимир Путин, трябва да има железобетонни гаранции, които биха могли да убедят „Газпром“, че този проект е интересен от гледна точка на количествата газ, които ще се доставят. А втората част са свързани с гаранциите, които трябва да предоставят българската страна и Еврокомисията“

Герасимов заключва, че положението за хъба е по-малко оптимистично, отколкото за АЕЦ „Белене“.

- реклама -