Самоковеца

Плащаме близо половин милион евро на вдовицата на Самоковеца

Европейският съд за правата на човека отсъди България да плати 429 810 евро на вдовицата на застреляния през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин осъдиха държавата за имуществени вреди, които са им причинени с конфискацията на имущество по реда на отменения вече Закон за собствеността на гражданите.Още при подаването на жалбата си в Страсбург Димитрова представи оценка на отнетото ѝ имущество- апартамент във Варна за 36 820 евро, жилище, офис и гараж в София за 308 410 евро. Освен това вдовицата е представила доказателства, че е платила на държавата и 91 230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им.

Тя настоява да не ѝ бъдат връщани самите имоти, а да получи парично обезщетение, тъй като откакто са отнети за тях не са полагани необходимите грижи и са в лошо състояние, пише „Правен свят“.

По време на делото за отнемане на имуществото овдовялата Ангелина Димитрова твърдеше, че голяма част от парите на семейството са от производство на картофи, както и че тя и покойният ѝ съпруг са получили 50 000 германски марки подарък за сватбата от кума им.След това обаче Софийският апелативен съд изчисли, че имуществото на Димитрови надвишава законните им доходи с 286 000 долара. И нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени.

- реклама -