Планета с 3 слънца
Феновете на "Междузвездни войни" вече сравниха планетата с 3 слънца с родната планета на фамилията Скайуокър. На Татуин имаше 2 слънца

Планета с 3 слънца откриха астрономите

Планета с 3 слънца откриха астрономите от Европейската южна обсерватория.

Небесното тяло засега се нарича HD 131399Ab. То се намира на 320 светлинни години от Земята и е част от съзвездието Кентавър. Приблизителната му възраст от 16 милиона години. Това го прави една от най-младите екзопланети, открити до момента.

В небе на HD 131399Ab са видими 3 слънца – две по-малки звезди, които се въртят около трета, по-голяма звезда.

Двете по-малки обикалят в орбита около третата на разстояние от 300 астрономически единици (1 единица е разстоянието от Земята до Слънцето). HD 131399Ab също е в орбитата на голямата звезда.

Как изглежда сложното преплитане на небесните траектории на телата, чийто резултат е планета с 3 слънца, можете да видите тук:

Човек, който се намира на повърхността на HD 131399Ab, ще може да наблюдава 3 залеза и 3 изгрева всеки ден. През половината време от обиколката на планетата около по-голямата звезда, 3-те слънца са видими на небето й.

За съжаление, на новооткритата планета трудно би могло да има живот. Температурите там са средно около 580 градуса по Целзий.

Наличието на 3 слънца вече събуди въображението на феновете на поредицата „Междузвездни войни“. Там родната планета на фамилията Скайуокър, Татуин, имаше 2 слънца в небето си.

- реклама -