Горанов

Горанов: Финансовите инструменти са като меката дрога

Финансовите инструменти са като меката дрога и не създават тази лоша зависимост, която грантовете създават за бизнеса.

Така финансовият министър в оставка Владислав Горанов  описа значението, което ще имат финансовите инструменти в бъдеще за ЕС и конкретно за България по време на конференцията „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“.

По думите  на Горанов все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко – за грантове, особено когато става въпрос за частния бизнес.

Има различните стълбове на инвестиционния план за Европа

В първия стълб към момента четири са финансовите посредници в България, които имат сключен договор по линия на прозореца на Европейския инвестиционен фонд за финансиране на малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация за кредити към малки и средни предприятия с по-благоприятни условия.

По отношение на втория стълб на инвестиционния план има засилен интерес на български предприятия към европейския портал за инвестиционни проекти, който стартира официално в средата на миналата година, информира Горанов. Той посочи, че към момента на страницата на портала са качени седем български проекта в областта на енергетиката, транспортната, газовата инфраструктура, туризма и други.

Според последните статистически данни България е в челните редици по подадени проекти за участие и брой заявки за консултационна помощ.

Горанов припомни, че през декември е подписан меморандум за разбирателство между България и Европейската инвестиционна банка за създаване на звено за консултация по плана за инвестиции за Европа, което ще осигури по-добър достъп на българските предприятия до услуги за консултация. Звеното ще започне работа в края на март.

Третият стълб на инвестиционния план е изцяло задача на правителствата на държавите членки, а ние сме от първите, които предприеха самостоятелни действия на национално ниво за премахване на регулаторните пречки пред инвестициите, каза Горанов.

По отношение на Фонда на фондовете министърът в оставка коментира, че това е едно изключително предизвикателно начинание, което е срещнало доста скептицизъм от страна на ЕК, която се е съмнявала в капацитета на страните да управляват самостоятелно тези финансови инструменти.

- реклама -