Мей, Брекзит Ирландия, граница, Корбин

План Б на Тереза Мей: Отстъпки от страна на ЕС по въпроса за твърдата граница на Ирландия – Снимки

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще опита да намери изход от задънената улица със сделката за Брекзит, като поиска още отстъпки от Европейския съюз за резервен план за избягване на твърда граница в Ирландия.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тя отхвърли призивите за отлагане на излизането от ЕС и каза, че нейният план Б е да бъдат внесени промени в спорната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след което обновеният вариант на сделката за Брекзит да бъде одобрен от парламента.

„Що се отнася до предпазния механизъм, въпреки промените, които договорихме, остават два основни проблема“, каза Мей пред Камарата на общините. Това са „страхът, че ще останем хванати в капана (на предпазния механизъм) завинаги и безпокойството за потенциалното му влияние върху нашия съюз, ако Северна Ирландия бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство“, заяви Мей.

Тя обяви, че планира да обсъди въпроса тази седмица с депутатите, преди да представи „заключенията от тези разговори на ЕС“.

Мей каза, че не може да изключи варианта за твърд Брекзит, тъй като все още няма алтернатива, а ЕС надали ще се съгласи да удължи срока на действие на Член 50, без да има одобрен от парламента план.

По думите й единственият вариант да се избегне твърд Брекзит, ако парламентът не може да одобри споразумение, е отмяната на Член 50. Мей обаче добави, че това би било неизпълнение на волята на народа, изразена на референдума.

Според нея евентуален втори референдум ще подкопае доверието в демокрацията.
Мей обеща да бъде „по-гъвкава“ с депутатите в опитите да се постигне споразумение по промени в предпазния механизъм за северноирландската граница, която гарантира, че няма да има връщане на твърдата граница между британската провинция и Ирландия.

„Министър-председателят трябва да приеме реалността – споразумението ѝ беше отхвърлено с огромно мнозинство. Тя трябва да направи основни промени”, посочи лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

- реклама -