Пламена Заячка, КП „Коалиция за България“: Големите предизвикателства пред ЕС са Европа на различни скорости и Европа на двойните стандарти

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто ни отговаря кандидатът от листата на КП „Коалиция за България“ Пламена Заячка.
– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– Европейските избори през май ще решат по кой път ще поеме Европа – този на мирът и сигурността или на конфронтация и надпревара във въоръжението. ЕС и националните правителства трябва да се ангажират активно в гарантирането на мира и сигурността на гражданите. След оттеглянето на САЩ от редица международни договори, ние искаме Европа да бъде световен лидер в отстояването на мира, борбата с климатичните промени, ограничаване на бедността. При нас, за съжаление вместо да се насочи процеса към диалог, правителството тръгна да се превъоръжава, а опозицията – не се интересува от темата! Продаването на паспорти, купуването на самолети и краденето от огради няма да решат проблема с мигрантите и демографската криза на България.

Европа има уникалния шанс да инициира общоевропейски диалог за мир – нов процес „Хелзинки” 2. За такова бъдеще на Европа и ЕС, настояваме ние от Коалиция за България. Европа не се нуждае от нова „студена война“, а от всеобхватна система за мир и сигурност, която да включва Русия и която да гарантира мира и просперитета на 500-те си млн. граждани. Мирът в Европа не може да се гарантира от чуждите военно-промишлени комплекси. Не можем да допуснем територията на ЕС да се превърне в театър на военни действия, този сюжет сме го гледали. В национален план, Коалиция за България сме антивоенната сила на България. Затова настояваме правителството и опозицията, които започнаха най-накрая да говорят за мир, да подкрепят искането ни за неразполагане на нови военни контингенти и ядрено оръжие на територията на България. Също и за Мораториум на сделката за Ф16 и тези 2 млрд. да се прехвърлят за решаване на социалните проблеми на българските граждани.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Европа на различни скорости, Европа на двойните стандарти, това са големите предизвикателства, които трябва да се решат в европейските институции. Голям проблем е и нарастващия евроскептицизъм, който води до появата на фашизоидни партии на територията на ЕС. Това ще затрудни работата в следващия европейски парламент. Затова приоритет в програмата на Коалиция за България е догонващото икономическо и социално развитие на България, спрямо останалите страни в съюза, както и битката за мир.

Битката ни с двойните стандарти също е важна за нас, тъй като години наред правителство и евродепутати допускат България да бъде втора ръка в съюза.

Те не защитиха интереса на България, като не подкрепиха Северен поток 2, с което изключиха възможността да получим подкрепа за Южен поток. Нито един евродепутат не повдигна въпроса за сваляне на мониторинга на България, Шенген е поредния пример за двоен стандарт – ние сме изпълнили всички технически критерии въпреки това не сме в зоната. Тук, предизвикателството не е само пред ЕС, но и пред българските представители, които ще защитават интереса на България в ЕП. Затова трябва да изпратим хора, които познават механизмите и начина на работа в европейските институции, хора, които могат да отстояват българската позиция и интерес.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– Ние сме обявили, че ще работим за реформиране на ЕС в посока на неговото демократизиране, по-конкретно за повече правомощия за Европейския парламент и националните правителства, избираема комисия и възможност за отзоваване на комисари. В същото време, трябва да се каже, че ЕС не страда от раздута администрация, тъй като в ЕК има около два пъти по-малко ангажирани хора, които се грижат за 500 млн. население, от нашата администрация в България, която обслужва по-малко от 7 млн. граждани.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– Разбира се, през икономиката и реализиране на стратегически енергийни проекти, тъй като енергетиката е ключов сектор за българската икономика. Реализирането на проекти като АЕЦ „Белене” гарантира достойно заплащане на труда и е инструмент срещу обезлюдяването на цели региони. Такъв е примера в община Козлодуй, където са най-високите средни работни заплати за цялата Северозападна България. Ние се борим за пряката доставка на газ от Русия, за да не плащаме такса за руски газ на Турция. Така ставаме двойно зависими.

газопровод България Гърция финансиране

За съжаление, големия енергиен шлем отиде при Президента Ердоган. А щетите от спирането на Южен поток, които излизат на година по 400 млн. евро никой не ни ги обезщети. Ние от Коалиция за България ще настояваме пред Европейската комисия за прекратяване на двата договора на ТЕЦ „Марица-Изток” 1 и 3, които също ограбват българските граждани с разлика на цена на тока от 100лв на мвтч. За сравнение държавната ни „Марица” 2 продава тока на 77 лв. мвтч, а т.нар. американски по 177 лв. мвтч. и държавната е на път да фалира. Тогава какво ще стане с тези 75% български граждани, за които сметките за ток представляват 30% от заплатите им?

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Като млад човек, който е учил в чужбина, но е избрал да се върне в България, да работи за България и в България за мен е важно, ние да излезем от периферията и да бъдем активна част в поставянето на дневния ред на ЕС. Защото за 12 г. България само присъства в ЕС, но не участва. Като част от Коалиция за България за мен приоритет е отстояването на българския национален интерес, история и култура.

Като млад човек и председател на АБВ-Младежи ще работя за гарантиране на повече и равни възможности за младите хора, семейства, специалисти, студенти, учени и спортисти на България с тези на Западна Европа. Последно, но не последно място, като човек лично ангажиран с каузата за мира в качеството ми на председател на Световно движение за мир ще работя за водеща роля на България и ЕС в процеса на изграждане на единно пространство на мир и сигурност в Европа. За Балкани без ядрени оръжия, за сваляне на санкциите спрямо Русия, които водят до ерозия в международните отношения и се явяват последна стъпка в дипломатически арсенал.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

– Ние от Коалиция за България още при обявяването на листата ни обявихме, че в Европейския парламент ще бъдем от българското семейство! В този смисъл, разбира се че трябва българските евродепутати да работят заедно по национално значими каузи като: предоговаряне на Дъблинското споразумение, което е крайно несправедливо спрямо периферните страни като България, за дoгoнвaщo иĸoнoмичecĸo и coциaлнo paзвитиe, както и за ycтoйчивo дeмoгpaфcĸo paзвитиe на България. Да не допускаме двойни стандарти спрямо България, борба Балканите и Черноморието да бъдат територия на сигурност, сътрудничество, енергийна и транспортна инфраструктура и мир, за разпространение на българския език, култура и история, които са част от европейската идентичност.

- реклама -