Пламен Орешарски и Данаил Папазов, независими кандидати за президент и вицепрезидент

Кандидат за президент

59812

Пламен Орешарски

Пламен Орешарски е 57 години от град Дупница. Учи в математическата гимназия в София, а през 1985 г. завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС)  със специалност „Финанси и кредит“.

Има докторантура по „Инвестиции и инвестиционен анализ“ в УНСС и допълнителна квалификация по банково управление в САЩ и по емитиране на държавни ценни книжа в банка   National Savings and Investments, Великобритания. Бил е заместник-ректор на УНСС и досега преподава финанси в университета.

В периода 1993—1997 г. оглавява Управление „Държавно съкровище и дълг“ към МФ. Под негово ръководство е поставено и началото на отпечатването на бандеролите, като технически е осигурен цялостният процес на производство на този специфичен вид книжа.

Заместник-министър на финансите в правитеството на Иван Костов. Пламен Орешарски е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на Валутния борд в България.

От 2002 до 2003 г. е заместник-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС. Определен е за кандидат за кмет на София от СДС за местните избори през 2003 г., но по повод срещата му с бизнесмена Васил Божков избухва публичен скандал и кандидатурата му е снета. Малко след това напуска партията.

През 2005 г. става министър на финансите в кабинета на Тройната коалиция, където е единственият министър, който не е представител на нито една от трите управляващи партии.

През периода 2009—2013 г. е народен представител от гражданската квота на Коалиция за България в 41-то и 42-то НС.

Номиниран е за министър-председател с мандата на Коалиция за България през май 2013 г. след предсрочни парламентарни избори. След масови протести подава оставка на 23 юли 2014 г.

Кандидат за вицепрезидент

papazow

Данаил Папазов

Данаил Папазов е на 63 години от добричкото село Красен.

Завършва ВВМУ „Никола Вапцаров“, Варна със специалност „Корабоводене“, а после и магистратура по „Инженер–корабоводител“. По-късно завършва „Стопанско управление“ в Нов български университет. Специализирал е в Лондон и Хамбург.

В периода 1994-1997 г. е заместник-директор в „Булюнион България“. Между 1997 и 2001 г. е капитан далечно плаване. От 2001 г. е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД.

От 29 май 2013 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Пламен Орешарски.

- реклама -