Пламен Нунев, депутат от ГЕРБ пред FN: Убийството в Русе се разкри благодарение на бързия оперативен анализ на разследващите

Flashnews научи от свои източници, че двамата мъже, които са придружавали при бягството му в Германия, обвинения в убийството на Вероника Маринова, Сверин Красимиров ще бъдат върнати до часове в България. Те най-вероятно ще бъдат разпитани от българските власти дали са съпричастни към убийството. За разплитане на престъплението са използвани агенти на МВР в ромската махала в Русе.

Как се е стигнало до бързата развръзка, разказва пред Петрина Василева депутатът от ГЕРБ и експерт по сигурността Пламен Нунев. Преди да влезе в парламента е бил 25 години полицай, 5 от които шеф на русенската полиция.

Идвате от Русе. Каква е обстановката там, как се справиха полицаите при разкриването на убийството на Виктория Маринова?

Бях много развълнуван след извършването на това жестоко изнасилване, последвано от убийство. Полицията, цялата областна дирекция в Русе,  заедно с дирекция на Националната полиция, разследващите полицаи и прокуратурата съвсем внимателно  направиха анализ на първоначалната обстановка. Без да бързат, въпреки натиска, който се осъществяваше над тях взеха правилните мерки. Направиха оглед и бяха намерени достатъчно доказателства, които ще се ползват в целия процес за доказване на престъпното деяние. Настървеността, убедеността, с която работиха оперативните работници и районните инспектори се видя, че са отговорни и желаят това престъпление да бъде бързо разкрито. Бях в Русе и видях тяхното желание да се разкрие убийството. След оповестяването на извършителя ги поздравих като им пратих съобщение на всички, написано на ръка. Аз съм бивш служител в МВР с 25 години стаж, работил съм с тези колеги и съм работил на този терен.

ТракциятаВие сте бил дългогодишен шеф на  полицията в Русе. Вашият анализ на това тежко престъпление?

Такива престъпления са се случвали, имало е по-брутални. Сега обаче обществото реагира бързо и с нетърпимост. Изводите, които правим след това са, че гражданите при констатирането на такива прояви трябва веднага да информират съответните органи, за да има бърза реакция. Вторият извод е, че и държавните органи трябва да вземат мерки за обезопасяване на това място, където е станало убийството. Органите трябва да обезпечават инфраструктурата.

Говорите за алеята в Русе, която е  опасна?

Говорим за алеята в Русе от 3 километра и 200 метра, казвам го така, защото там съм бягал и карал колело и продължавам да го правя.

Какви свидетелски показания са постъпили в полицията?

Разкриването на престъплението е постигнато благодарение на оперативното майсторство, което е проявено от службите.

Близките, които са знаели какво е направил, казали ли са на някого?

Те не са потърсили полицията. Те не са длъжни по закон да го предадат. Съпругата и леля са му са му дали съвет да бяга при майка си и втория му баща в Германия.

Възможно ли е сам човек като Северин Красимиров да извърши деянието или може да е имал и помагачи?

Трябва да се доверим на това, което каза вътрешния министър и главния прокурор, те продължават да работят. Възможно е сам да го извърши, тъй като знаем, че е имал добра физика, тренирал е бокс.  Но…възможно е да има и помагачи.