проф. Пламен Киров

Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да са през юли

Президентът има едномесечен срок след провеждането на изборите да свика парламента на първо заседание. На фона на протакането на цялата процедура по формиране на правителство в предишното Народно събрание, оставаме в неведение кое го кара да бърза сега“. Това обясни пред БНР Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Струва ми се, че сега процедурата ще бъде доста по-бърза, посочи той.
Нямаме информация, че е готово правителство. По-скоро ще отидем в другата хипотеза-че няма да бъде излъчено такова. Тогава се изчисляват сроковете за провеждане на предсрочни парламентарни избори за 50-то НС“.

Едва ли президентът бърза да сложи край на мандата на служебното си правителство. По-скоро действията му са определени от друга логика, обясни Пламен Киров.

„Представете си, че със сегашната технология за определяне на изборния резултат от СИК, която показа доста дефицити, ние отидем на избори 2 в 1 в края на октомври, а може и по-рано, и съчетаем местни избори с предсрочни парламентарни. Това ще бъде доста проблематично от гледна точка на технология на провеждане. На местните избори ще има и втори тур. Опасенията на президентския екип може да са, че тези избори ще са на ръба на провала“.

В предишното НС президентът достатъчно разтегна процедурата, напомни Пламен Киров.

„Вървеше по ръба на бръснача. Не може да го виним, че забърза процедурата и в това прозира неговото желание 49-тото НС да не може да излъчи правителство. Правителство се прави от политическите партии. Те продължават да не искат да си говорят. Това подсказва, че най-вероятно няма да има парламентарно излъчено правителство. В този случай е най-добре да се отиде на избори през юли. Не че те ще решат нещо, вероятно ще възпроизведат същата картина“.

- реклама -