Пламен Димитров, парно, ток, Васил Велев, цени

Пламен Димитров: Сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент

Сметките за парно на потребителите отново ще нараснат с двуцифрен процент. Това прогнозира пред Nova News президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Има предпоставки за перфектната буря. С тези заплати няма как да се справим. По линия на цената тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа – няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент“, категоричен е Димитров.

По думите му са нужни конкретни пакети за помощ на хората. Димитров е категоричен, че няма държава в Европа, която да се справи с високите цени.

Гледната точка на работодателите представи председателят на АИКБ Васил Велев. Той заговори за двойни сметки за ток заради цените на свободния пазар:

„Такива цени никога не е имало, при това – толкова бързо ескалиращи. Безпрецедентно е! Очаква се средната пазарна цена да бъде двойна. Това означава, че всички, които са на свободния пазар и не са битови потребители, получават двойни сметки за ток. И те ще продължат да растат. За следващите две тримесечия прогнозата е такава“, обясни Велев.

Според него над 2 млрд. лева допълнително ще бъдат иззети на свободния пазар.

„Това става или за сметка на възнагражденията на хората, или чрез повишаване на цените. Те са над два пъти спрямо прогнозните и над три пъти спрямо миналогодишните“, разкри той.

- реклама -