туризъм туристи, нощувки

Пламен Димитров: Директната подкрепа за хотелиерите е по-добър вариант от ваучерите

„Не съм сигурен дали ваучарите са най-удачни. Според мен най-добрият вариант е директната подкрепа за хотелиерите. Около 200 млн. лева биха били една добра инжекция в сектора. Също така една подмярка към 60/40. Това ще стабилизира сектора, независимо какъв ще е сезона.“ Това заяви в ефира на БНТ Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му мярката 60/40 работи и те са я подкрепили още от самото начало.

Според председателя на УС на АИКБ Васил Велев няма една вълшебна мярка.

„Днес ще обсъждаме с Министерство на туризма набор от мерки. Трябва да се разшири обхватът за ваучерите на храна, поевтиняване на чартърите и да са с предимство нашите авиокомпании. Липсата на задължение към фиска да се преоформи това да е преди 2020 година. Така предприятията да могат да имат право да участват в мерките за подпомагане на предприятията в затруднения. Наредба Н-18 трябва да бъде отсрочена, както и да се намали данък добавена стойност за храна до 5%, не само в магазините, но и в заведенията. Мярката трябва да е 60 на 0 – когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той  никога не е в пълен размер, това е световна практика“, каза още той.

„Когато икономиката започне да расте, ще се случи така, че тези които получават обезщетения за безработица и работят в сивия сектор ще се изкушат да го правят и за напред“, смята Велев.

- реклама -